5.17.2012

Destination SKG - Νέα Ελληνική Κουζίνα

Αυτή τη νέα ελληνική κουζίνα μας σύστησε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης και ο Νίκος Μπούκης την προηγούμενη Τρίτη στο Sani Gourmet. Και το έκαναν αυτό με έναν τρόπο μοναδικό, όπως μόνο οι αυθεντικοί μάστορες της τέχνης της γεύσης μπορούν: με έναν ύμνο στα λιγοστά, όπως μας είπε ο κύριος Χατζηγιαννάκης, αλλά μοναδικά σαντορινιά προιόντα.
Το μενού αποτελούνταν εξ' ολοκλήρου λοιπόν από τους μικρούς θησαυρούς που μπορεί κανείς να βρει σε αυτό το μοναδικό νησί και ήταν μια αδιάψευστη απόδειξη της δημιουργικότητας ενός μέγαλου σεφ.
Ξεκινήσαμε με μπαστουνάκια τοματοκεφτέ και μαγιονέζα φάβας στο ποτηράκι εξαιρετικά και με ένα μυρωδικό σαντορινιό που προσέδιδε κάτι εξωτικό και διαφορετικό στην γεύση. Αλλά πρέπει να το παραδεχτώ! Αυτό που έκλεβε την παράσταση ήταν το μύδι. Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να το περιγράψω ήταν απλά μαγικό! Από αυτές τις γεύσεις που μπορούν να σε κάνουν να κλάψεις όταν αναλογίζεσαι αν θα τις ξαναγευτείς. Το συνόδευσε επάξια Ασύρτικο wild ferment από την Γαία Οινοποιητική με οξύτητα αλλά χωρίς υπερβολές. Το κρασί αυτό μας συνόδευσε και στο δεύτερο πιάτο. 
Άλλη μια έκπληξη περίμενε τους ανυπόμονους ουρανίσκους μας. Λουκάνικο από χταπόδι, απαλά ξεκουραζόταν πάνω σε πουρέ από αφρόψαρα, σκεπασμένα με τον αφρό τους. Δίπλα διάφορα όστρακα και βεντούζες χταποδιού. Υπέροχο. Ειδικά ο πουρές ήταν μια συμπυκνωμένη μπουγιαμπέσα που γέμιζε το στόμα.
Η σαλάτα που πήρε την σκυτάλη ήταν ένα κρύο πιάτο με φάβα σαντορίνης ελαφρά βασμένη. Δίπλα της κομμάτια από τα στρόγγυλα κολοκύθια και τα ντοματάκια της Σαντορίνης μαζί με μαύρη κριθαροκουλούρα και ένα αμπελόφυλλο. Δίπλα λιωμένη κάπαρη σε σάλτσα ολοκλήρωνε την σύνθεση και την γευστική αρμονία του σαντορινιού κήπου.Την σαλάτα συνόδευσε το πιο στρόγγυλο Αηδάνι από το κτήμα Αργυρού.

Στο κυρίως πιάτο απολαύσαμε μία τριλογία από κοκοράκι. Το αγαπημένο μου ντολμαδάκι με κιμά από κοκοράκι πάνω σε κρέμα κριθαροκουλούρας, μπουτάκι κοκκινιστό και στήθος στολισμένο εμφανισιακά αλλά και γευστικά με υπέροχη πέτσα ξερή και πικάντικη. Την γευστική έκπληξη αποτέλεσε το παγωτό από σαντορινιά σαλάτα. Περάσαμε σε ένα δροσερό κόκκινο, το Ξενόλοο από την οινοποιία Γαβαλά.

Η αέναη διαδοχή γεύσεων τελείωνε με ένα άγλυκο γλυκό. Δυό μπαστουνάκια από κρέμα μελιτίνι, που είναι το τοπικό τυρί της σαντορίνης, που μαζί με δυόσμο, καραμελωμένα ντοματίνια, μαρέγκες τοματοπελτέ και λίγο σιρόπι μαστίχας μας άφησε να παραληρούμε. Φυσικά το συνόδευσα με παγωμένο Vinsanto από το κτήμα Σιγάλα.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ταλαντούχα δημιουργική ομάδα, που μας έδειξε ότι ακόμη και με μετρημένα υλικά μπορούμε να κατακτήσουμε τον κόσμο της γεύσης. 

2 comments:

Kitchen Stories said...

Σίγουρα το απόλαυσες Σώτη! :)

Ζ.

soti said...

Δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο!