7.10.2011

Ergon... από την guest οινολόγο Κική Παναγιώτου

Τα κείμενα και οι φωτογραφίες ανήκουν, κατ' εξαίρεση, στην Κική Παναγιώτου, που είχε  την καλή διάθεση να μας τα στείλει. Την ευχαριστούμε πολύ!


Όταν επιστρέφεις από τη θάλασσα κουβαλάς αλμύρα, δροσιά, μπρατσάκια, πολλές πετσέτες, γυαλιά που δεν τα βγάζεις με τίποτα, πόδια που βουτήχτηκαν στη ζεστή άμμο και χέρια που εξασκήθηκαν στη συνάντηση πιρουνιού και μαχαιριού. Στην περίπτωση της ERGON, Παντοπωλείο Μεζεδοπωλείο στη Μαρίνα της Σάνη, συνάντηση κορυφής μεζέ και καλά κρυμμένων συστατικών που συνέχεια απορούσα τι μπορεί να είναι. Ένας χώρος που προσφέρει επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως κλασσικό ελληνικό μεζεδοπωλείο, προσφέροντας ένα μενού με γεύση Ελλάδας με την υπογραφή του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου.
Ξεκινήσαμε με το συνδυασμό γραβιέρα σαγανάκι με χαρουπάλευρο βρώμη, παραρούνα και το πεντανόστιμο τελείωμα με καραμελωμένο συκαλάκι. Αυγά μελάτα και πατάτες με στάκα και μια απολαυστική ψιλοκομμένη ντοματοσαλάτα με μυρωδικά ρόκα και φέτα. Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν το ντοματόρυζο. Προσωπικά πίστευα πως με το ρύζι έχουμε μία σχέση πάθους και μίσους. Έκανα λάθος! Ήταν τόσο καλά χυλωμένο, με τις πιπεριές του, τα ψιλοκομμένα λαχανικά του που με δυσκολία αναγνώριζες τα συστατικά και κάτι ιδιαίτερο που θα το βρω που θα μου πάει…

Η αποκάλυψη ήταν η ποικιλία αλειμμάτων και ψαρομεζέδων. Καπνιστό σκουμπρί, πέστροφα μαριναρισμένη, τόνος Αλοννήσου, χέλι, ταραμοσαλάτα έργον, άλειμμα σολωμού έργον, μπακαλιάρος σκορδαλιά έργον, αυγοτάραχο τρικαλινός και τα παξιμαδάκια με πασπαλισμένα με μυρωδικά. Κι όμως όλα σε ένα πιάτο. Το αυγοτάραχο έκανε τη διαφορά. Η τελευταία λιχουδίστικη μπουκιά ήταν χιώτικα στριφτάρια με μελάνι σουπιάς και τόνο Αλοννήσου. Ο τόνος έμοιαζε με λουκούμι και η μυρωδιά της δάφνης δε σε άφηνε να σταματήσεις να τσιμπάς.

Η λίστα των κρασιών είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένα μεζεδοπωλείο, παντοπωλείο και ο καλύτερος συνδυασμός για τα προιόντα της Έργον. Στα επιδόρπια μας περίμενε έκπληξη καθώς δροσιστήκαμε από τα παγωτά της εταιρείας kayak , αλλά και από αυτά του καταλόγου. Χαίρομαι πολύ το μεράκι και κόπο που κάνει αυτή η δυνατή ομάδα. Καταφέραν  να συλλέξουν και να αναδείξουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης και ταυτόχρονα να τα φορέσουν με πολλή νοστιμιά στα πιάτα μας. Εύχομαι να το καλοκαίρι να τους βρει με ακόμη πιο νόστιμη και επιτυχημένη διάθεση.  



1 comment:

TasteFULL said...

Να 'χαμε τη χάρη σας, τυχερά Θεσσαλονικιόπουλα! Μια ανάσα ο παράδεισος της Σάνη για σας. Ευτυχώς που μοιραζόσαστε τη χαρά σας κι απολαμβάνουμε κι εμείς :)
Χθες άνοιξα ενα βαζάκι ταραμοσαλάτα ΕΡΓΟΝ και έμεινα κατάπληκτη στη πρωτη μπουκιά. Κανείς δεν είχε επισημάνει πως είναι καπνιστή! και καμμία σχέση με ό,τι είχα φάει σε ταραμοσαλάτα. Μόνο στα συστατικά έλεγε "καπνιστά αυγά βακαλάου".
Μικρές λεπτομέρειες που κάνουν εξαιρετικό προϊόν.