5.10.2011

Άγνωστες...γεύσεις (όπως λέμε λέξεις) 1


Η Βρώσιμη Φύση εγκαινιάζει μια στήλη φτιαγμένη για τους κοινούς θνητούς, αυτούς δηλαδή που πάνε στα εστιατόρια και πολλές φορές δεν καταλαβαίνουν τι λέει ο κατάλογος. Απλές γεύσεις εκλείπουν και έτσι ο γρίφος του menu μπορεί να λυθεί όταν είναι πολύ αργά, όταν δηλαδή ο σερβιτόρος φέρει το πιάτο. Προσωπικά, όταν δεν καταλαβαίνω κάτι, θεωρώ αυτονόητο το να ρωτήσω, αλλά υπάρχουν και αυτοί που ντρέπονται, οπότε ορίστε:
Amuse-bouche: Το καλωσόρισμα που δίνετε στα εστιατόρια και δείχνει την δουλειά του chef. Στην κυριολεξία είναι αυτό που διασκεδάζει το στόμα και ένα δείγμα του τι θα ακολουθήσει. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να είναι το καλύτερο πιάτο του εστιατορίου, οπότε ατυχώς θα μείνετε με την μπουκιά στο στόμα. Κυριολεκτικά. Με τη μία και μοναδική μπουκιά.
Iceberg: Είδος μαρουλιού, νομίζει κανείς όταν επισκέπτεται διάφορα εστιατόρια, ότι έχει εκλείψει κάθε άλλο είδος ταπεινού μαρουλιού, και έμεινε μόνο το Iceberg να γεμίζει τις σαλατιέρες μας.
A la Lyonais: 'Οταν σε ένα πιάτο ή μια γαρνιτούρα προσθέτουμε κρεμμύδια, αλλά επειδή θέλουμε να το κρατήσουμε μυστικό από τον πελάτη το λέμε συνθηματικά. No comments: