Και αν θυμώσατε...ξίδι

Πάντως, εάν θύμωνα εγώ, δεν θα με πείραζε καθόλου να μου δίναν αυτό το υπέροχο ξίδι από την Γαία οινοποιητική, που από τότε που το δοκίμασα δεν μπορώ να του αντισταθώ! Την πρώτη φορά που το αγόρασα, το παραδέχομαι με προκάλεσε η στυλάτη συσκευασία του, αλλά και το γεγονός ότι είναι φτιαγμένο από ασύρτικο (άλλη αγαπημένη ποικιλία) και παλαιωμένο για πέντε χρόνια. Όταν το δοκίμασα, ανακάλυψα ότι είναι φτιαγμένο με το ίδιο μεράκι και δουλειά που φτιάχνεται και ένα καλό κρασί. Είναι πολύπλοκο και πλούσιο σε αρώματα και πραγματικά απογειώνει οποιαδήποτε σαλάτα ή μεζέ παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην απόλαυση του ουρανίσκου. Είναι πιο λεπτόρρευστο από ένα κλασικό balsamico αλλά πολύ πιο έντονο στην γεύση και  πιο πικάντικο και αυτό οφείλεται στον τρόπο παραγωγής του που είναι διττός. Ένα κομμάτι δηλαδή του μούστου ακολουθεί την μέθοδο της Ορλεάνης ενώ το άλλο την ιταλική Aceto balsamico. Όταν αυτά τα δύο μέρη ενωθούν, είναι σαν να βρίσκουν το χαμένο κομμάτι της ψυχής τους και καθώς ολοκληρώνονται μας χαρίζουν ένα μοναδικό χαρακτήρα τόσο στην μύτη όσο και στο στόμα.
Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι, ο ρόλος της σαλάτας και κατά συνέπεια και του ξιδιού αναβαθμίζεται. Μήπως ήρθε ο καιρός να ανακαλύψουμε ότι δεν είναι όλα ίδια, αλλά και ότι μπορούμε να έχουμε ένα κατά πολύ αναβαθμισμένο balsamico που εκτός των άλλων προέρχεται από την γειτονιά μας;

Comments

Popular Posts