3.30.2011

Διάπορος Κυρ Γιάννη

Το δοκίμασα για πρώτη φορά στη ΔΕΤΡΟΠ σερβιρισμένο  από τον Αντώνη Κιοσέογλου, τον οινολόγο του κτήματος. Επειδή το βρήκα απίστευτο, είπα να το ξαναπιώ στο Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω (επόμενη ανάρτηση), έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα το συνοδεύσω με αντάξια πιάτα.
Γιατί αυτό το ξινόμαυρο με 13% πρόσμιξη Syrah αξίζει τα καλύτερα! Βαθύ, γεμάτο, μεθυστικό, με αρώματα από σκούρα φρούτα και νότες από το δρύινο βαρέλι στο οποίο ξεκουράστηκε είκοσι μήνες για να συναντήσει το στόμα μας ανανεωμένο και ξεκούραστο, έτοιμο να το κατακτήσει. Σκούρο, απόλυτο χρώμα και πολύπλοκος, αινιγματικός χαρακτήρας με επίγευση που το κάνει αξέχαστο, αυτό το κρασί είναι μεγάλο. Θέλει και αποζητά αντίστοιχα δυνατές γεύσεις από σχάρα μέχρι κυνήγι, αλλά δεν αποκλείω και το κατσικίσιο chevre που έτσι και αλλιώς μου αρέσει με τα ξινόμαυρα (και χωρίς!).
Πιείτε το τη στιγμή που θα το αγοράσετε, καθώς φρόντισε το κτήμα να λειάνει τις ταννίνες του, ή προτιμήστε να το παλαιώσετε (αντε να δούμε ποιος περιμένει τόσο καιρό) για 10 - 12 χρόνια!
(Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Διάπορος είναι ένα πανέμορφο νησάκι της Χαλκιδικής.)

No comments: