3.22.2011

Σοκολάτα...μαγεία...

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γ για τις υπέροχες σοκολάτες Sprungli που έφερε από την Ελβετία, και απολαύσαμε ένα βράδυ οι δυο μας. Η εταιρεία είναι από τις παλαιότερες σοκολατοποιίες της Ελβετίας αλλά διατηρεί και φοβερό (και τεράστιο) μαγαζί - καφέ στο κέντρο της Ζυρίχης.
Θα το πω, μπορεί να μην είναι φτηνές (επιεικώς, πανάκριβες), αλλά τέτοια γεύση λεπτή σαν ποίημα, ακόμα και για εμάς τους μη γλυκατζήδες, δεν μπορώ να μην την εκθειάσω! Οι συγκεκριμένες σοκολάτες ήταν η μία σκούρη με 75% κακάο, που είναι και η αδυναμία μου, και η άλλη γάλακτος, που όμως δεν έχανε σε τίποτα από την φινέτσα της! Μοναδικές και εξαιρετικές, με απερίγραπτη ολοκληρωμένη γεύση, και σώμα που έλιωνε κομμψά μέσα στο στόμα.
Όσοι δεν πρόλαβαν να δοκιμάσουν, ξέρουν αυτοί, να μην μας κρατάνε κακία! Είναι από τις ελάχιστες φορές που δεν αφήνω ίχνος γλυκού για περίσσευμα. Δεν πειράζει, την άλλη φορά!  

7 comments:

Αγγελικη Ν said...

kalhm;era!Μπορώ Soti να κάνω μια ερώτηση? Με την σοκολάτα (σκούρα) τι κρασί ταιριάζει? Παρακαλώ μη μου γράψεις μάρκα, αλλά τύπο, για να μπορέσω να το βρω εδώ που η τυποποίηση ακολουθεί τα γαλλικά κρασιά! Σε ευχαριστώ!

soti said...

Αγγελική καλημέρα.
Πριν μερικά χρόνια ήταν ταμπού το κρασί με την σοκολάτα, και θεωρούνταν κάποιος ανίδεος αν τα συνδύαζε. Ευτυχώς πλέον μπορεί κάποιος να ρωτάει χωρίς να χρειάζεται να υπομείνει τον χλευασμό του κάθε ειδικού. Προσωπικά θεωρώ ότι η γεύση του καθενός μας είναι μοναδική, και μπορούμε να τρώμε και να πίνουμε ό,τι μας αρέσει χωρίς προκαταλήψεις. Γράφω λοιπόν τι αρέσει σε εμένα, αν και θεωρώ ότι είναι και γενικότερα ασφαλείς επιλογές οι παρακάτω: Οι οίνοι - λικέρ και τα κρασιά από λιαστά σταφύλια μου ταιριάζουν αρκετά, αλλά για να ξεπεράσω τα όρια και να ξεφύγω από τα καθιερωμένα μπορώ να πιω και ένα Cabernet Sauvignon περασμένο από βαρέλι. Νομίζω κάτι τέτοιο ψάχνεις και εσύ. Όταν το δοκιμάσεις, πες μου την γνώμη σου.

Anonymous said...

Γνώριζα Σκωτσέζο που έπινε μπύρα με μαύρη σοκολάτα υγείας.
Δημήτρης Πετρόπουλος

soti said...

και γιατί όχι παρακαλώ;
πολύ καλά έκανε (άσε που τους έχω και σε μεγάλη εκτίμηση, τους Σκωτσέζους)

Anonymous said...

Δεν ξέρω αν ο συνοδοιπόρος μου και σύζυγος σου μοιράζεται τα αισθήματα που τρέφεις για τους κατοίκους της Γηραιάς Αλβιόνας.

Σήμερα το βράδι θα φτιάξω το πρώτο μου ψωμί με βάση μία εύκολη συνταγή που είδα στο αντίστοιχο blog κάποιας Ειρήνης που γράφει και σε εσένα. Είναι εύκολο χωρίς ζύμωμα.

Πάντως ανησυχώ μην γίνω gay τόσο που ασχολούμαι στην κουζίνα. Έκλεισα και 5 χρόνια στην Nollendorfplatz, μην ξεχνάμε.
Δημήτρης Πετρόπουλος

Αγγελικη Ν said...

Ευχαριστώ πολύ και τους δυο για τις προτάσεις!
Θέλω να δοκιμάσω μια συνταγή με κοτόπουλο με σως σοκολάτας.
Θα δοκιμάσω Cabernet Sauvignon. Τώρα αν ρωτήσω τι θα πει "περασμένο από βαρέλι" θα με... διαγράψεις?:)

soti said...

¨Οχι βέβαια, θα ήταν χαρά μου να απαντήσω. Σημαίνει ότι μετά την αλκοολική ζύμωση και διάφορες άλλες διεργασίες που γίνονται (όπως για παράδειγμα η καθίζηση των αιωρούμενων σωματιδίων), ο οινολόγος αποφασίζει να βάλει το κρασί σε δρύινα βαρέλια, όπου ο χαρακτήρας του θα εμπλουτιστεί με αρώματα ξύλου, φρέσκου βούτυρου και βανίλιας, αλλά και γενικότερα θα ωριμάσει, ανάλογα με την νεότητα του βαρελιού, το χρόνο παραμονής του σε αυτό, και άλλες παραμέτρους, και θα ανταλλάξει απόψεις (πλάκα κάνω, στοιχεία) με το ξύλο.
Αυτή η διαδικασία, εκτός του ότι εμπλουτίζει τη μύτη και το στόμα του κρασιού, το κάνει και πιο ανθεκτικό, κατά την παλαίωση του στην φιάλη, και γενικά του δίνει σημαντικά χαρακτηριστικά. Στην υγειά σου!