3.09.2011

Κτήμα Μερκούρη


Να και ένα κρασί από την Πελοπόννησο, για να μην κατηγορηθώ και για υπέρ τοπικισμό με τόσα ξινόμαυρα! Ένα κρασί ιδιαίτερο, από ένα ιστορικό κτήμα, καθώς δεν είναι πολλοί οι ελληνικοί αμπελώνες που μπορούν να περηφανεύονται για παράδοση από το 1860. Αλλά και η σύνθεση του είναι μοναδική. Αποτελείται από δύο ποικιλίες από τις οποίες η μία δεν πολυχρησιμοποιείται στον ελλαδικό χώρο, δηλαδή το ιταλικό refosco, ενώ η άλλη παραχρησιμοποιείτε τόσο που την ξέρουν και οι πέτρες, μιας και φτιάχνει έναν από τους οίνους με ονομασία κατά παράδοση, την μαυροδάφνη.
Είναι ένα κρασί με βαθύ, πλούσιο χρώμα και παχύ, γεμάτο σώμα που εξισορροπεί άψογα τις τανίνες και τα ζάχαρα των δύο ποικιλιών, και παντρεύει θαυμάσια τα αρώματα των κόκκινων φρούτων με αυτά της βανίλιας και του φρέσκου βουτύρου που του δίνει το βαρέλι από το οποίο πέρασε. Αποτελεί, δε, εξαιρετική λύση για πλειάδα μαγειρευτών και άλλων γευμάτων, ακόμη και αν δεν γνωρίζουμε τα γούστα και τις προτιμήσεις των συνδαιτυμόνων ή των καλεσμένων μας, καθώς συμβαίνει να ταιριάζει σε πολλές μύτες και στόματα και έχει έναν σπάνιο χαρακτήρα κομψότητας, αλλά και ουσίας να προσφέρει στον οινόφιλο. 

No comments: