3.07.2011

Ταραμάς ο ελληνικός


Αυτό το δώρο της Σαρακοστής που δεν αφήνει κανέναν πικάντικο ουρανίσκο ή λάτρη του ούζου ασυγκίνητο,μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες μορφές (ακατέργαστο ή έτοιμο) και χρώματα (λευκό ή ροζ). Το πρόβλημα του είναι βασικά ότι όπως πολλές από τις γαστρονομικές απολαύσεις εξαρτάται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από την πρώτη ύλη. Πάντως αν τύχει και βρείτε καλό λευκό ταραμά, αξίζει να ξοδέψετε αρκετό λάδι για να φτιάξετε τον αυθεντικό.
Αυτό γίνεται ως εξής: Σε μια πιατέλα βάζετε τον ταραμά και προσθέτοντάς σιγά σιγά χυμό λεμονιού (για 200 γραμμάρια περίπου δυόμισι με τρία λεμόνια) και ανακατεύεται με κυκλικές κινήσεις πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν τελειώσει το στάδιο αυτό, ξεκινάμε κατά τον ίδιο τρόπο να προσθέτουμε λάδι. Σιγά σιγά θα πήζει το μείγμα και στο τέλος θα στέκεται. Αυτή η ποσότητα ταραμά μπορεί άνετα να δεχτεί και 3 ή και ακόμη παραπάνω φλυτζάνια λαδιού. Αυτός ο ταραμάς είναι μοναδικός ουζομεζές, και δεν έχει καμία σχέση με αυτούς στους οποίους βάζουν ψωμί, πατάτα και δεν ξέρω τι άλλο. Δεν λέω είναι λίγο κουραστικός, χρονοβόρος και ακριβός, αλλά πιστέψτε με αξίζει να τον δοκιμάσετε! Καλή Σαρακοστή!

No comments: