Rioja, ένα κρασί για δυνατούς...ουρανίσκους

Είμαι φανατική των ελληνικών κρασιών και λόγω φιλοσοφίας και αρχής, αλλά και ίσως γιατί μου ταιριάζουν αυτά που διαλέγω στην γεύση, μιας και έχω εντρυφήσει στην προσωπική μου γευστική παλέτα και ξέρω τι αναζητώ και που να το βρω. Παρόλα αυτά κατά καιρούς κάνω εξαιρέσεις, και έτσι πολλές φορές έχω την τύχη να συναντώ διαμάντια, τουλάχιστον για την δική μου στοματική κοιλότητα, και να αυξάνω την ποικιλία των γεύσεων μου.
Συγκεκριμένα, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη προς τα ισπανικά κρασιά, αλλά και γενικά μου αρέσει η Ισπανία σαν χώρα, οι άνθρωποι της, τα tapas και τα pinchos το φλαμέγκο, ο καφές τους (cafe con laitche) μοναδικός στο είδος του, αλλά ας σταματήσω εδώ, γιατί άρχισα ήδη να ονειρεύομαι ένα ταξιδάκι στην Βαρκελωνη. Από τα κρασιά, λοιπόν, της Ισπανίας μου αρέσουν ιδιαίτερα αυτά της περιοχής της Rioja που βρίσκεται στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, και είναι από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης, αφού θεωρείται ότι  καλλιεργήθηκε πρώτα από τους Ρωμαίους κατακτητές.
Πρόκειται για κρασιά, έντονα κόκκινα, με αρώματα ταιριαστά με το φρέσκο βούτυρο και την βανίλια του βαρελιού, και γεύση που κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις, και κουβαλούν έντονο σώμα όπως και ευγενικές τανίνες στην μακριά τους παράδοση. Παλαιότερα, ήταν σίγουρο ότι θα περάσουν από βαρέλι, και μάλιστα μία σοδειά, θα μπορούσε να βγει στην αγορά ακόμα και σαράντα χρόνια μετά. Ναι, δεν έγραψα λάθος σαράντα χρόνια. Τον τελευταίο όμως καιρό υπάρχει η τάση να ελαττωθεί αυτός ο χρόνος, και έτσι γίνεται στα περίπου τέσσερα με δέκα χρόνια, μπορούμε να τα απολαύσουμε.
Κρασιά Rioja υπάρχουν πολλά, και σε ποιότητες και φυσικά και σε τιμές, αλλά αυτό που έχω ξεχωρίσει και στο οποίο δεν μπορώ να αντισταθώ είναι η Rioja Marques de Riscal. Η εταιρεία που το παράγει λειτουργεί από το 1860, και ήταν από τις πρώτες που χρησιμοποίησε τις γαλλικές τεχνικές οινοποίησης σε μη γαλλικό έδαφος. Αν το πιείτε, θα βρείτε μέσα του την ιστορία της περιοχής και την μαγεία της πλούσιας ισπανικής γης.
Εξαιρετικό, χωρίς περιττά σχόλια.

Comments

Popular Posts