Ένα πειραματικό γλυκό /An experimental dessert

Βραδιές φίλων οργανώνονται συχνά πυκνά στο ανακαινισμένο υπόγειο του σπιτιού μας από την μητέρα μου, και περιλαμβάνουν κυρίως πολύ καλούς φίλους, αλλά και διάφορα, απλά μεν, νόστιμα δε εδέσματα. Φυσικά γύρω από την ξυλόσομπα, και λόγω αυτής υπάρχουν και τα αγαπημένα δικά μου (και του κρασιού) κάστανα. Το προηγούμενο Σάββατο με μια εκλεκτή συντροφιά, απολαύσαμε πίτα, καραμανλίδικο σουτζούκι ΜΙΡΑΝ, τυριά και γραβιέρες της Κρήτης, ενώ η Nadine μας κέρασε την πάντα νόστιμη τάρτα της. Είπα και εγώ να συνεισφέρω τελευταία στιγμή, μιας και όλοι ανέχτηκαν ευγενικά και αδιαμαρτύρητα την συντροφιά, τις φωνές και την φασαρία του DNA μου (δηλαδή των δύο παιδιών μου), και τους αποζημίωσα φτιάχνοντας κάτι εύκολο και γρήγορο, που αποδείχτηκε όμως ευπαρουσίαστο και νόστιμο.
Καθάρισα και έκοψα 8 μήλα σε όγδοα, και τα άπλωσα σε ένα ταψάκι με λίγο κόκκινο κρασί, και πασπάλισμένα με ζάχαρη και με κανέλα και τα έβαλα στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου. Όταν τα έβγαλα, τα μοίρασα σε ποτήρια παγωτού, και περιμένοντας να κρυώσουν λίγο χτήπησα στο mixer δύο μικρές συσκευασίες κρέμας γάλακτος σε σαντιγύ, και την μοίρασα και αυτήν. Για το τέλος έριξα το σιρόπι που σχηματίστηκε στο ταψάκι (το οποίο αν δεν είναι αρκετά πυκνό μπορείτε να το βράσετε λίγο ακόμα για να αποκτήσει την πυκνότητα που θέλετε). Το μόνο που σας λέω είναι ότι τα φάγαμε όλα, ενώ θα δοκιμάσω και την παραλλαγή με αχλάδια πολύ σύντομα!


The last months we enjoy, very often, the company of our very dear friends after my mother’s invitation, in the newly renovated basement of our home. Around the stove, we eat simple but always tasty food like Greek pies and cheese as we did last Saturday evening, and we also have, because of the stove, my favourite chestnuts. Along with all these, we enjoyed the apple tart of our French friend Nadine. Because of the patience that everyone showed towards the playing and sometimes screaming of my DNA (my kids I mean) I decided to experiment and offer them a compensation dessert that though very easy, proved to be presentable, as well as, very tasty.
I pealed and chopped 8 apples to 1/8, placed them in a small pan with some red wine, a lot of sugar and some cinnamon, in the oven at 200 degrees Celsius for about 40 minutes.  I then divided them into six ice-cream glasses and made crème fresh that I also divided into the glasses. At last I poured the syrup of the apples that was left in the pan, also into equal portions in the glasses. If the syrup is not thick enough, you can boil it until it is the way you like it. I can only tell you that we ate all of it, and I am anxious to try the same with pears!
And this is the tart I was telling you about./ Αυτή είναι η φοβερή τάρτα της Nadine.

Comments

Aυτά τα πειραματικά γλυκά είναι υπέροχα! Και με αχλάδι θα είναι υπέροχο, όπως το λες!
Ξανθή said…
Υπέροχη ιδέα, μέσα σε κρασί έχω ψήσει κυδώνια με ζάχαρη, αυτό όμως είναι πολύ ωραίο γιατί το κυδώνι δεν αρέσει σε όλους.
soti said…
Η αλήθεια είναι ότι όσο κοιμόμουν το μεσημέρι του Σαββάτου, μια πολυτέλεια που σπάνια έχω λόγω των παιδιών, σκεφτόμουν γιατί να φτιάχνουμε μόνο τα κυδώνια στο φούρνο και όχι και τα μήλα ή άλλα φρούτα. Με το που ξύπνησα, είπα λοιπόν να δοκιμάσω!Την άλλη φορά θα δοκιμάσω να τα τρυπήσω και με λίφο γαρύφαλλο που πιστεύω ότι πάει πολύ.
Ειρήνη said…
πολύ ωραίο γλυκάκι και συμφωνω για το γαρύφαλλο!
kitchenStories said…
Μμμμ! οι ιδέες κατεβαίνουν έτσι, όπως το λες και βγαίνουν τέλειες! Πάνω από τέλειες.

Πεθαίνω για μήλα. Συνεχώς, σαν την Εύα αμαρτάνω. Θα φταίει ο όφις.

Popular Posts