Η μαρμίτα της Σμαράγδας


Στην αρχή δεν ήξερα τι τίτλο να βάλω (σκέφτηκα το "Μια μαρμίτα όλο γλύκα" αλλά μου φάνηκε ότι θα παρέπεμπε μόνο στο επιδόρπιο, και το απέκλεισα), ενώ μετά αποφάσισα ότι αυτό που χαρακτηρίζει, τονίζει, στολίζει και δίνει πνοή στον χώρο είναι πρώτα πρώτα η ιδιοκτήτρια του, η Σμαράγδα. Σήμερα λοιπόν, θέλω να μιλήσω για την Μαρμίτα, και αν και είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να γράφω πιο σύντομες αναρτήσεις, σήμερα δεν θα βάλω κανέναν περιορισμό.
Για να σας βγάλω, λοιπόν, από την αγωνία, και να τελειώνω και με τα τυπικά, θα πω ότι η μαρμίτα είναι καταρχήν εργαστήριο μαγειρικής, όχι τόσο για τους επαγγελματίες, όσο για τους εραστές της κουζίνας και της γεύσης http://www.marmita.gr/ . Και λέω καταρχήν, γιατί αυτό περιγράφει ένα πολύ μικρό κομμάτι της. Μπαίνοντας σε έναν χώρο παραμυθένιο, με απαλούς λαδί τοίχους και λεπτομέρειες από μια άλλη, πιο μυρωδάτη εποχή, μπορείς εύκολα να ξεχάσεις όλα σου τα προβλήματα και την κούραση της ημέρας, και να χαλαρώσεις από την απαλή μουσική και την πλούσια γενναιόδωρη αύρα της οικοδέσποινας.
Ένιωσα σαν στο σπίτι μου σε μια κουζίνα όπου η θαλπωρή και η καλή διάθεση περίσσευαν, και όπου, ακόμη και ο πιο δύσπιστος μπορεί να νιώσει την δύναμη των υλικών, της μαγειρικής, και των γεύσεων να αποκαλύπτεται σε όλες τις αισθήσεις του.
Η Σμαράγδα λοιπόν με έκανε να καταλάβω το πως  η πορεία της, πλούσια σε γεύσεις, εμπειρίες και σπιτικές μυρωδιές, αναπόφευκτα την ώθησε στην ανάγκη να μοιραστεί τον πλούτο της συσσωρευμένης αυτής γνώσης.
Η μαρμίτα όπως κάθε παιδί που γεννιέται από αγάπη και πάθος είναι μοιραίο να δώσει μόνο χαρά και χαμόγελο.


Αυτό έγινε προφανές και όταν εμφανίστηκαν οι "μαθήτριες" (στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες) της Σμαράγδας για να μαγειρέψουμε παρέα αρωματικά πακετάκια  με σολομό και μυρωδικά και κλημεντίνες με αρωματική κρέμα Ζαμπαγιόν γκρατινέ. Βάλαμε τις ποδιές μας, πλύναμε τα χέρια μας και νιώσαμε ξανά σαν μικρά παιδιά, με ερωτήσεις, μικρά αστεία και γελάκια, όσο αναλύαμε τις τεχνικές μαγειρικής και τις δυνατότητες και ιδιότητες των υλικών που θα χρησιμοποιούσαμε.   Όταν αρχίσαμε πια να κόβουμε ήμασταν μια παρέα.
(η Καρολίνα που δεν βλέπετε, είναι η καλύτερη στο κόψιμο!)
Για να μην ξεχαστούμε, μην νομίζετε ότι μόνο θα μαγειρέψετε, θα φάτε και θα πιείτε ό,τι φτιάξατε στο τέλος του μαθήματος,
ενώ άκουσα κάποιες κυρίες να μιλάνε για τις αντιδράσεις του τυχερών του σπιτιού τους, που γεύτηκαν τις συνταγές. Το μόνο κακό που  βρήκα, είναι ότι δεν θέλεις ποτέ να φύγεις από εκεί και μόνιμα θέλεις να επιστρέφεις, να μαθαίνεις, να δοκιμάζεις, να εξερευνείς και να δημιουργείς. 

Comments

Popular Posts