Απλά...ψάρι / Simply ... fish

Είναι μερικές φορές τόσο παρηγορητικό, να αφήνεις κατά μέρους όλες τις gourmet καταστάσεις, τις λεπτές ισορροπίες που τα υλικά πρέπει με πειθαρχία να τηρούν, την ακριβή πυκνότητα της sauce και την άλλοτε τραγανή ή βελούδινη, γεμάτη ή αέρινη υπόσταση που πρέπει να έχει ένα επιδόρπιο, και να επιστρέφεις στις κλασικές αξίες που είνσι ιστορικά βέβαιο ότι οδήγησαν την μαγειρική να γίνει από ταπεινό επάγγελμα τέχνη, και τον μάγειρα να βγάλει την βρώμικη ποδιά του, να ξεπροβάλει επιτέλους από την κουζίνα και να μετατραπεί σε star.
Οι αξίες αυτές είναι η καλής ποιότητα πρώτη ύλη και η δεινότητα του εκάστοτε μάγειρα να την χειριστεί, αναδεικνύοντας την. Στην περίπτωση μας λοιπόν μιλάμε απλά για ψάρι. Για ΦΡΕΣΚΟ καλοαλατισμένο καλοψημένο φρέσκο ψάρι, το οποίο για τον Έλληνα προαιρετικά χρειάζεται λαδολέμονο και μαιντανό. Αυτά. Τόσο απλά. Και πολλά είναι. Αν είναι καλό το ψάρι, καλός και ο ψήστης, περιτεύουν όλα τα άλλα όπως επίσης και τα πολλά λόγια.
It’s often so comforting to leave aside all the gourmet situations, the fragile balances that disciplined tastes must keep, as well as, the velvet or crunchy, full or ethereal flavors a sauce must have and just return to the basic values. The values that historically made cooking an art, instead of a job, and turned a cook into a superstar (It is a little weird if you think about it)!
Anyway, these values are simply good and fresh food and a skillful cook. And in our case we are talking about FRESH fish, and good salting, and grilling, and this is not as easy as it sounds, especially as far as fish is concerned. But, it is all it takes for a Greek gourmand to be happy. Everything else, besides maybe some parsley, lemon and olive oil, is, as we say, redundant and unnecessary, as are too many words for a perfect simplicity, like this unsophisticated dinner.

Comments

Betty's Cuisine said…
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!

Η φρεσκάδα του ψαριού και η ικανότητα του ψήστη τα λένε όλα!

Καλό απόγευμα...
soti said…
Χαίρομαι με τα σχόλια, ειδικά όταν προέρχονται από κάποιον με άποψη

Popular Posts