1.17.2011

Destination SKG - Σάββατο μεσημέρι στου Giordano

Μετά από πολύ μεγάλη απουσία, μπορεί και χρόνου, κατάφερα να επιστρέψω για μια ακόμη φορά στον αγαπημένο Giordano. Για όσους δεν τον ξέρουν, είναι μία trattoria στην Πυλαία (της Θεσσαλονίκης), όπου ο Giordano μαγειρεύει ή καλύτερα δημιουργεί, και για όσους δεν είναι του θεαθήναι αλλά της γνήσιας ιταλικής, και ίσως και δημιουργικής, γεύσης αξίζει τουλάχιστον μία επίσκεψη.
Πήραμε λοιπόν τα πιτσιρίκια μας και φτάσαμε στην Πυλαία, καθίσαμε σε έναν απλό αλλά καθαρό χώρο
και πραγματικά τον παραδεχθήκαμε. Αποφασίσαμε να παραλείψουμε ορεκτικά και σαλάτες (τι να πιάνουν τζάμπα χώρο στο τραπέζι) ώστε να δοκιμάσουμε όσα πιο πολλά καινούρια πιάτα μπορούσαμε. Φυσικά πήραμε και την κλασική Bolognese για τα παιδιά, μιας και τα μακαρόνια με κιμά είναι, φυσικά, το αγαπημένο τους πιάτο:
την οποία προσπάθησαν φιλότιμα να τελειώσουν (και όση περίσσεψε τελείωσε το απόγευμα με συνοπτικές διαδικασίες στο σπίτι).
Εμείς από την άλλη, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε το γεύμα μας με Cappelletti in Brodo, ή ελληνιστί χειροποίητα ζυμαρικά γεμιστά με τυριά (καπελέτι) σε ζωμό (χειροποίητο φυσικά) από μοσχαρίσιο κρέας και λαχανικά.
Είναι μια υπέροχη ελαφριά σούπα που μας χώρισε στα δύο για να μπορέσουμε να φάμε και τα επόμενα, και την εκτιμήσαμε όλοι. Δηλαδή ΚΑΙ τα παιδιά:
Αργότερα, βέβαια παρατήρησα ότι την είχαν εκτιμήσει και άλλοι πριν από εμένα, αφού, όποιος ερχόταν, παράγγελνε και μία, έτσι για να βρίσκεται στο τραπέζι.
Ο Γ. παρήγγειλε, επίσης, Pappardelle al Cinghiale, δηλαδή με κιμά από αγριογούρουνο, το οποίο ήταν πάρα πολύ καλό, από όσο μπόρεσα να κρίνω από την μία, όλη και όλη, μπουκιά που έφαγα (δεν πρόλαβα δεύτερη).
Ενώ εμένα με φώτισε μάλλον ο Θεός και έζησα για λίγο ριψοκίνδυνα, αλλά δικαιωμένη από την επιλογή μου. Πήρα Ravioli di Montagna con funghi Porcini, castagne e ricotta, δηλαδή ραβιόλι του βουνού με μανιτάρια πορτσίνι, κάστανα και ανθότυρο:
Μιλάμε για πολύ ιδιαίτερη, αλλά συγχρόνως εύκολη γεύση χωρίς να προβληματίζει για την αξία της. Πραγματικά τέλεια ισορροπημένο (για να μιλήσω και με όρους masterchef).
Από γλυκά πήραμε ό,τι είχε, δηλαδή μους σοκολάτα, μασκαρπόνε και τιραμισού. Ήταν όλα πολύ καλά, αλλά αν πάτε, για καλό και για κακό κάντε κράτηση ένα μασκαρπόνε γιατί είναι φανταστικά ελαφρύ με αποτέλεσμα να 'ιπταται πάνω από τα τραπέζια και να τελειώνει πολύ γρήγορα. Δυστυχώς, εξαφανίστηκαν πολύ γρήγορα, μάλλον είναι κι αυτά μαγικά, και δεν πρόλαβα να τα φωτογραφίσω.
Αλλά δεν στεναχωριέμαι γιατί καλά να είμαστε, και το άλλο Σάββατο εκεί σκοπεύουμε να φάμε!
(Trattoria: Casaligna da Giordano, Φιλίππου 50 ΠΥΛΑΙΑ, 2310323377)

No comments: