10.26.2010

Φρέσκο βούτυρο


Στο σπίτι μου δύο λίπη χρησιμοποιώ (εκτός αν είναι για αποθήκευση στο ψυγείο):ελαιόλαδο και φρέσκο βούτυρο. Βέβαια, πρέπει να πω ότι το ελαιόλαδο υπερτερεί σε χρήση του βουτύρου με το συντριπτικό ποσοστό 80% με 20% (κάτι σαν την εξίσωση Paretto) όπου φυσικά το 20% κάνει τόσο μαγική την γεύση όλων εκείνων που εμπλουτίζει που τα κάνει ακαταμάχητα.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ κατά κόρον Lurpak που μάλλον είναι πιο κοντά στα γαλλικά βούτυρα, αφού όπως λέει και Γαλλίδα φίλη μας η Ναντίν,"Δεν το λέω γιατί είμαι Γαλλίδα αλλά τα βούτυρα μας είναι καλύτεγα". Και όντως πρέπει να παραδεχτώ ότι από τα αγελαδινά φρέσκα βούτυρα είναι από τα πιο νόστιμα. Με την έμφαση να δοθεί στο "αγελαδινά", καθώς η γεύση του πρόβειου και του κατσικίσιου δεν συγκρίνεται. Πάντως, εγώ τουλάχιστον, μόνο αγελαδινά βρίσκω στα καταστήματα μαζικής κατανάλωσης (supermarkets). Ο λόγος δεν γνωρίζω ποιος είναι, πάντως πιστεύω ότι στην Ευρώπη γενικά πλεονάζουν οι αγελάδες σε σχέση με τα αιγοπρόβατα. Παρολαυτά, υπάρχουν ακόμη αυτοί που ασχολούνται με τα παραδοσιακά προϊόντα (ευτυχώς!) και έτσι κατάφερα να βρω το κατσικίσιο βούτυρο σε χύμα κατάσταση. Τον Σταύρο Τρεμπελή ανακάλυψε ο πατέρας μου σε μία από τις πολυάριθμες επισκέψεις του στην Νάουσα και ασχολείται με παραδοσιακά τυροκομικά που παράγει ο ίδιος (έχει ας πούμε και υπέροχο μπάτζιο) και βρίσκεται στο 3ο χλμ Νάουσας - Σιδηροδρομικού σταθμού Νάουσας, και από τότε γίναμε οικογενειακώς πιστοί πελάτες. Δοκιμάστε το, έχει αξεπέραστη γεύση.

3 comments:

kitchenStories said...

Καλησπέρα Soti.
Το Lurpak είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βρεις στα Σ/Μ σε ευρεία κλίμακα...Για το άλλο, του Σταύρου Τρεμπελή, δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου στην Αθήνα.
Δεν θυμάμαι καλά αλλά νομίζω ότι το Κερκύρας ή τύπου Κερκύρας είναι κατσικίσιο. Θα το δω.
Στις μαργαρίνες έχω κι εγώ μια "επιφύλαξη" να το πω ευγενικά.

Καλό βράδυ
Ζαμπία

soti said...

Το τύπου Κερκύρας έβγαινε και σε κατσικίσιο αλλά από ότι είδα τις τελευταίες φορές όχι πια.

soti said...
This comment has been removed by the author.