10.20.2010

Γιαννακοχώρι Κυρ-Γιαννη


Ένα κόκκινο κρασί από ξινόμαυρο (μια ζωή η αγαπημένη μου ποικιλία) και λίγο merlot. Το ανοίξαμε την προηγούμενη Δευτέρα με τον Γ. για να πιούμε ένα ποτηράκι και καταλήξαμε να τελειώσουμε όλη την φιάλη.
Δεν είναι όμως να απορεί κανείς. Το Γιαννακοχώρι ήταν χωρίς αμφιβολία, για χρόνια η ναυαρχίδα του κτήματος κυρ - Γιάννη (τώρα αυτή τη θέση φαίνεται να την μοιράζετε με τις ΔΥΟ ΕΛΙΕΣ). Ένα κρασί βαθυκόκκινο, χάρη και στην προσθήκη του merlot που ενισχύει το αδύνατο χρώμα του ξινόμαυρου, και μεστό στην γεύση. Η μύτη του αναδίδει υπέροχα αρώματα από κόκκινα φρούτα και το βαρέλι από το οποίο πέρασε κατά την ωρίμανση του στο οινοποιείο είναι σίγουρα διακριτό. Πλησιάζοντας το ποτήρι στο πρόσωπο μας, η αναμονή γίνεται βασανιστική, αφού μπορεί κανείς να νιώσει τους ατμούς ενός στιβαρού και ρωμαλέου σώματος που αδημονεί να κυριέψει το στόμα μας. Η γεύση του γεμάτη και πλούσια δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ότι πρόκειται για οίνο που ζητάει να συνοδευτεί από αντίστοιχα επάξιο γεύμα.
Σίγουρα δεν πρόκειται για κρασί που θα αγαπήσουν οι φίλοι των ημίγλυκων, αλλά θέλει γευστικούς κάλυκες που προτιμούν δυνατές και στέρεες παρέες. Μπορεί να παντρευτεί με μαγειρευτό κυνήγι που η δύναμη τους αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να ξεδιψάσει, αλλά θα μου άρεσε και με αρκετά λιπαρά τυριά όπως το δικό μας μανούρι ή ένα γαλλικό chevre ή ακόμη θα μπορούσαμε να το συνδυάσουμε με foie gras και να το απογειώσουμε.
Εσείς πάντως, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη, και δημουργήστε τους συνδυασμούς της καρδιάς σας (μόνο ψάρι μην βάλετε). Όλος ο γευστικός πλούτος βρίσκεται στην διάθεση σας!

No comments: